Publisert Legg igjen en kommentar

Hjort med traktkantarellolje- og heit-saus-poteter, peppersaus, Villmarkschutney og grønnsaker

Hjort er utrolig delikat kjøtt, og fortjener å bli gjort stas på. Dette er ikke fort hjort, men mesteparten av tiden er venting.

Krydre hjorten godt, ikke vær redd, det blir ikke sterkt. Jeg bruker ofte pepper, timian og rosmarin, men her er det lov å prøve annet også.

Svi av hjortesteika godt i panne på høy varme og legg på ei seng av løk, gulrot og hvitløk. Har du hørt at du ikke skal bruke hvitløk som spirer? Null stress i denne sammenhengen. Grønnsakene er der bare for aroma og smak til kraften som du skal bruke til sausen etterpå.

Ha på litt vann (ikke opp til steika). Du kan eventuelt bygge opp med litt aluminiumsfolie i tillegg. Sett i steikovn, og vent. Ikke ha steikovn på mer enn 100 grader i starten, og skru litt og litt ned. Når steika bikker 50, ikke ha mer enn 70 grader, og når steika bikker 60 så prøv å hold den der. Den skal maks til 63 grader. Holder du den på 60-63 grader kan du bare bestemme når du skal ha middag og ta den ut en halvtime før.

En time før mat omtrent er det passe å begynne med saus og poteter. Ta gjerne deling av poteter i god tid, så det er klart til du tar ut steika. Peppersausen trenger også fort 30-45 minutter.

Sausen trenger to små kjeler. I den ene begynner du å brune like deler mel og smør (tips: bruk medium varme og litt tid i stedet for å stresse på høy varme). I den andre rister du et par ss hel pepper, gjerne forskjellige typer om du har. Jeg hadde tilfeldigvis rosépepper og sort pepper i dag. Når det lukter nydelig pepper, skru ned varmen, vent til det har kjølt seg litt og ha over en klunk konjakk. Det kan sløyfes, men tro meg, det er verdt det. La pepper og konjakk koke seg inn mens du fortsetter å brune mel og smør. Når melet er nøttebrunt, hell over ferdig silt kraft fra steika og visp godt. Ha oppi pepperen også og kok i bortimot en halvtime.

Ikke skrell poteter, bare vask, del i fire, skyll godt for å få vekk stivelse fra i overflaten og tørk med et rent kjøkkenhåndkle. Ha i en langpanne, tøm over 2-3 ss traktkantarellolje, 2-3 ss Heit saus og vend potetene godt så de har olje og Heit saus over det hele. Det blir ikke sterkt, bare en fin nøtteaktig smak av traktkantarelloljen og passe med syre, sødme, bittelitt varme fra chilien og salt fra Heit saus. Legg gjerne potetene med skall-siden ned, så setter de seg ikke fast. Steikes på 225 grader rundt en halvtime. Smak på en potet før du eventuelt kverner over bittelitt ekstra salt.

Servers med dine favorittgrønnsaker, stekt sopp og Villmarkschutney. Velbekomme!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

six − 5 =